Pop Top Quiz #1

How much do you recall? Try this quick quiz without looking back at the lessons.

Question 1. What’s the most agreed upon feature that distinguishes a Stout from a Porter?
A. Stouts are darker in color.
B. Stouts contain unmalted barley.
C. Stouts have twice the amount of hops.
D. All of the above.

Question 2. Which of these styles of beer is NOT an Ale?
A. Pilsner
B. IPA
C. Stout
D. Wheat Beer

Question 3. What is Pomace?
A. A rough stone.
B. Top fermenting yeast.
C. Sediment left over from fermentation.
D. Pulpy material remaining after extraction.

Question 4. Because of it’s similar climate most grapes in Vermont are hybrids from which country?
A. China
B. Italy
C. Germany
D. France

Question 5. What is Brix?
A. A scale that measures sugar content.
B. A beverage made from fermented honey.
C. Residue left over after distillation.
D. A container used for storing cider.

Question 6. Which of the following is not considered liquor?
A. Rum
B. Sake
C. Gin
D. Schnapps

Question 7. Which of the following directly correlates to adding a higher amount of hops when brewing beer?
A. Higher percentage of alcohol.
B. Darker color.
C. More stability.
D. Increased carbonation.

Question 8. The term ‘rule of thumb’ comes from the brewers habit of sticking their thumb into the mix to determine what?
A. Sweetness.
B. Temperature.
C. Flavor.
D. Acidity.

Question 9. Which of these is NOT a step in cider making?
A. Distillation
B. Pressing.
C. Filtering.
D. Fermentation.

Question 10. Approximately how many apples does it take to make a gallon of cider?
A. 12
B. 24
C. 36
D. 48

Answers: 1. (B), 2. (A), 3. (D), 4. (D), 5. (A), 6. (B), 7. (C), 8. (B), 9. (A), 10. (C).

Michael Breyette